470x120 marmer

Kerken zoeken hun plek en functie in een veranderende samenleving. Voor veel mensen speelt de kerkelijke gemeente niet meer de centrale rol die de kerk vroeger speelde. Wat betekent dat dan voor de gemeente? Wordt het een steeds kleiner wordende groep of kunnen er nieuwe doelgroepen bereikt worden? Wat is de gewenste kwaliteit en kwantiteit? Hoe beslis je welke koers je met elkaar gaat varen? Wat deel je met elkaar? In het verleden was ik in Zuid-Holland gemeenteadviseur en jeugdwerkadviseur voor de PKN. Dat werk heb ik met veel plezier gedaan, vooral het aspect van samen met elkaar rond een thema aan de slag te gaan, bezinnend, verdiepend of ontdekkend.

Workshop 20 Schilderen bij een psalm op de Landelijke Pastorale dag (6 april 2019)
Instructie hoe schilderen te organiseren is in uw eigen gemeente.

Schilderen biedt binnen het pastoraat een andere ingang om tot een uitwisseling te komen. Door in te steken op wat een tekst oproept en daar een schilderwerk bij te maken, begint een gesprek op een andere basis. Het zijn niet alleen de woorden maar ook herinneringen, gevoel, symbolen en kleuren die mee gaan spelen. Deze workshop is bedoeld om mensen die deze workshop willen geven, toe te rusten. Misschien is er wel een groepje vanuit een gemeente, dat een serie van schilderbijeenkomsten wil gaan organiseren.

 

De groep bepaalt de werkwijze en thema of tekst. Gaan we het bos in om materialen te zoeken of kunnen we aan tafel schilderen, collages maken of iets bouwen of boetseren? Er zijn zoveel manieren om een woord of thema uit te werken. Iets maken zegt vaak meer dan een gesprek. Laat maar horen wat bij jullie groep past!

Verwachten heeft met wachten te maken. Dat duurt soms lang. Daarom helpt het om tijd zichtbaarder te maken in de vorm van een (scheur)kalender. Doe deze activiteit vóór de adventsperiode zodat de kalender de hele adventperiode gebruikt kan worden. De kinderen maken elk een of enkele pagina’s voor de kalender met verhaaltjes, spreuken, gedichtjes, liederen, een spel idee of een puzzel. Natuurlijk is het ook leuk om deze activiteit gemeentebreed uit te voeren!