470x120 marmer

Kerken zoeken hun plek en functie in een veranderende samenleving. Voor veel mensen speelt de kerkelijke gemeente niet meer de centrale rol die de kerk vroeger speelde. Wat betekent dat dan voor de gemeente? Wordt het een steeds kleiner wordende groep of kunnen er nieuwe doelgroepen bereikt worden? Gaat dat ten koste van de bestaande groep mensen die wel betrokken kerklid zijn of is het juist een verrijking voor hen? Wat is de gewenste kwaliteit en kwantiteit? Hoe beslis je welke koers je met elkaar gaat varen? In het verleden was ik in Zuid-Holland gemeenteadviseur en jeugdwerkadviseur voor de PKN. Dat werk heb ik met veel plezier gedaan, vooral het aspect van samen met elkaar rond een thema aan de slag te gaan, bezinnend, verdiepend of ontdekkend.

Een geleide meditatie van ongeveer een uur.

a. Met ruimte voor het luisteren naar muziek, het voelen van een voorwerk en rust en ontspanning.
Deze workshop is vooral voor deelnemers die nog niet gewend zijn om stil te zijn, maar daar wel graag mee willen kennismaken.

b. mediteren op een bijbeltekst. Het begeleid volgen van de lectio divina, die de volgende stappen kent: zorgvuldige lezing van de tekst, overdenking van de tekst, gebed. Eventueel voorafgaand door ontspanningsoefening.

 

Geschikt voor groepen van 8 - 15 personen. Leeftijd workshop a. vanaf 12 jaar.  Op eigen locatie en met eigen stoel, meditatiekrukje of -kussen.

 

Verwachten heeft met wachten te maken. Dat duurt soms lang. Daarom helpt het om tijd zichtbaarder te maken in de vorm van een (scheur)kalender. Doe deze activiteit vóór de adventsperiode zodat de kalender de hele adventperiode gebruikt kan worden. De kinderen maken elk een of enkele pagina’s voor de kalender met verhaaltjes, spreuken, gedichtjes, liederen, een spel idee of een puzzel. Natuurlijk is het ook leuk om deze activiteit gemeentebreed uit te voeren!

Workshop 20 Schilderen bij een psalm op de Landelijke Pastorale dag (6 april 2019)

Schilderen biedt binnen het pastoraat een andere ingang om tot een uitwisseling te komen. Door in te steken op wat een tekst oproept en daar een schilderwerk bij te maken, begint een gesprek op een andere basis. Het zijn niet alleen de woorden maar ook herinneringen, gevoel, symbolen en kleuren die mee gaan spelen. Deze workshop is bedoeld om mensen die deze workshop willen geven, toe te rusten. Misschien is er wel een groepje vanuit een gemeente, dat een serie van schilderbijeenkomsten wil gaan organiseren.

 

De groep bepaalt de werkwijze en thema of tekst. Gaan we het bos in om materialen te zoeken of kunnen we aan tafel schilderen, collages maken of iets bouwen of boetseren? Er zijn zoveel manieren om een woord of thema uit te werken. Iets maken zegt vaak meer dan een gesprek. Laat maar horen wat bij jullie groep past!